/Houstičky s čerstvým smetanovým sýrem

Nevím, zda-li se tomu dá říkat sýr? Dá se považovat za podobnou verzi "Lučiny" i když není z tvarohu a mléka..ale chutná dost podobně a ještě je jednoduchý na výrobu. Housky se mi tentokrát konečně povedli i když pořád jsou lehce tvrdší, ale myslím že to bude tím, že mám starou plynovou troubu z dob minulých a bojím se teplot a tak jsem pekla na míň a delší dobu.

Na sýr 
• 500g kvalitního bílého jogurtu
• 250ml smetany 33%

Smetanu zamíchám spolu s jogurtem a připravím si mísu, síto a utěrku/plátýnko apod. (neprané v aviváži nejlépe). Síto vložím na mísu, do síta utěrku a do utěrky smetanu s jogurtem. Dám do lednice přes noc a nechám odkapat. Ráno vyndám z utěrky hotový smetanový "sýr"

Housky - cca 15ks
• 500g polohrubé mouky
•40g droždí
•1/4 l vlažné vody
•1 lžička soli
•mák/sůl/sezam na posypání
• olej na vymazání plechu

Do proseté mouky uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí a zamícháme s trochou vody. Necháme vzejít kvásek cca 15 minut na teplém místě. Pak přidáme sůl a zamícháme těsto které se nelepí, přikrejeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout. Až je těsto vykynuté, rozdělíme na kusy a tvarujeme housky, které skládáme na plech a posypeme např. mákem. Ještě chvilku necháme housky odpočívat. Pečeme na 220°C  10-20 minut.
Pozn. Já je pekla asi na 180°C nevím jistě, nemám na troubě psané stupně a dohromady cca 30 minut. Ale jsou tužší, takže původní stupně a doba budou asi akorát :)




Komentáře

Oblíbené příspěvky